Stražnji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ na serpentini.

Concept EQ - mobilnost osmišljena na nov način.

Električna mobilnost: Mercedes-Benz pokreće promjenu.

Concept EQ - mobilnost osmišljena na nov način.

Električna mobilnost: Mercedes-Benz pokreće promjenu.

Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Prednji prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.

EQ nudi sveobuhvatan ekosustav električnih vozila koji se sastoji od proizvoda, usluga, tehnologija i inovacija. Spektar obuhvaća električna vozila, preko kućnih stanica za punjenje i usluga punjenja, sve do kućnog spremnika energije.

Glasnik novog branda je studija koja najavljuje seriju – „Concept EQ“ koji je svoju svjetsku premijeru slavio u Parizu. Još u ovom desetljeću krenut će prvi serijski model EQ u segmentu SUV-a. Slijedi ofenziva modela koja će lepezu divizije Mercedes-Benz Cars sukcesivno nadopunjavati elektrificiranim modelima.

EQ: jasna orijentacija za kupce.

Prikaz sprijeda modela Mercedes-Benz Concept EQ parkiranog iznad punjača u podu.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.

EQ: jasna orijentacija za kupce.

Lepeza branda EQ obuhvaća sve buduće automobile na električne baterije, kao i pripadajuće proizvode i usluge Mercedes-Benza. Izumitelj automobila na taj način u svom sve većem portfelju proizvoda stvara jednostavnu i transparentnu orijentaciju za kupce. Brand EQ stoga predstavlja sljedeći logični korak u sklopu prodajne i marketinške strategije „Best Customer Experience“.

Mercedes-Benz za elektrificirane automobile već danas nudi odgovarajuću infrastrukturu za punjenje, među ostalim kućnu stanicu za brzo punjenje, besplatnu aplikaciju „Charge&Pay“ za komforno punjenje strujom na javnim punionicama te stacionarne spremnike energije za struju iz fotonaponskih ili solarnih postrojenja za vlasnike kuća i poduzeća. Svi ti proizvodi i usluge ubuduće će biti spojeni pod imenom EQ. Mercedes-Benz na taj način stvara konzistentan i jasan imidž održivih proizvoda i usluga sa zvijezdom.

Izložbeni automobil u Parizu: „Concept EQ“.

Izložbeni automobil u Parizu: „Concept EQ“.

S modelom „Concept EQ“ Mercedes-Benz pokazuje kako bi električni automobil vrlo skoro mogao krenuti u manevar pretjecanja: studija s izgledom sportskog SUV kupea pruža uvid u novu generaciju vozila s pogonom na električne baterije. Dinamičan dizajn eksterijera s novom „električnom“ estetikom ističe usredotočenost na snažan e-pogon: dva elektromotora, čija se sistemska snaga može povećati na do 300 kW zahvaljujući skalabilnim komponentama baterija, i trajni pogon na sve kotače omogućavaju visoku dinamiku vožnje.

Bočni prikaz kokpita i središnje konzole modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Prikaz detalja zaslona osjetljivog na dodir u stražnjem dijelu modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Dieter Zetsche ispred modela Mercedes-Benz Concept EQ predstavlja vozilo.

S do 500 kilometara dometa te s kvalitetama tipičnima za Mercedes po pitanju sigurnosti, komfora, funkcije i povezanosti, „Concept EQ“ ispunjava sve zahtjeve moderne, održive mobilnosti. Vozilo i u unutrašnjosti nudi inovativna rješenja, među ostalim potpuno nov koncept interijera. „Concept EQ“ svoju je svjetsku premijeru slavio na salonu automobila u Parizu i glasnik je novog branda proizvoda Mercedes-Benza za električnu mobilnost – EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

Dieter Zetsche pozira ispred modela Mercedes-Benz Concept EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

„Mobilnost budućnosti se u Mercedes-Benzu oslanja na četiri stupa: Connected, Autonomous, Shared i Electric. ‚Concept EQ‘ sve to dosljedno spaja“, govori dr. Dieter Zetsche, predsjednik uprave Daimlera AG i voditelj divizije Mercedes-Benz Cars. „Automobili bez emisija su budućnost. A naš brand EQ daleko nadilazi e-vozilo. EQ predstavlja sveobuhvatan ekosustav koji se sastoji od usluga, tehnologija i inovacija.“

Nova generacija električnih vozila temeljit će se na arhitekturi posebno razvijenoj za modele na električne baterije koja će u svakom pogledu biti primjenjiva skalabilno i neovisno o modelu.

Dizajn s novom „električnom“ estetikom.

Bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Stražnji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.

Dizajn s novom „električnom“ estetikom.

„Concept EQ istodobno je „hot“ i „cool““, kaže Gorden Wagener, voditelja odjela dizajna u koncernu Daimler AG. „Njegova fascinantnost leži u novom tumačenju naše filozofije dizajna perceptivne jasnoće za avangardnu, modernu i zasebnu estetiku električnih vozila. Dizajn ovog vizionarskog automobila, reduciran na bitno, istodobno otkriva zavodljivu progresivnost.“ Monolitan osnovni oblik modela „Concept EQ“ spaja gene SUV-a s dinamičnim karakterom kupea i elementima serije Shooting Brake na stražnjem dijelu vozila.

Prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ odozgo iskosa.

Zahvaljujući ravnom i izduženom „greenhouseu“ nastaju snažne purističke proporcije. Novu „električnu“ estetiku čini glatki prijelaz sa sjajnog, crnog poklopca motora, preko prednjeg stakla, sve do zatamnjenog panoramskog pomičnog krova – uzbudljiv kontrast laku u alubeam srebrnoj boji. Jedva zamjetne fuge karoserije, prikriveni brisači, kamere umjesto vanjskih retrovizora i odricanje od običnih kvaka ističu izduženu i dinamičnu siluetu.

Interijer: avangardan i funkcionalan.

Interijer: avangardan i funkcionalan.

Fokus kokpita usredotočenog na vozača je jednostavno upravljanje koje se temelji na zaslonima osjetljivima na dodir kao i na novoj estetici električnih vozila koja izgled eksterijera dosljedno prenosi na unutrašnjost vozila. Ploča s instrumentima s velikim, lebdećim širokim zaslonom svojim je asimetričnim dizajnom krojena po mjeri vozača.

Pogled na futuristički kokpit modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Detaljan prikaz kokpita modela Mercedes-Benz Concept EQ.

Interijer modela „Concept EQ“ obilježen je modernim luksuzom koji je prije svega izražen potpuno novim korisničkim sučeljem – spaja emocionalnost s inteligencijom i jednostavnošću korištenja te se snalazi bez klasičnih prekidača i tipaka, osim u slučaju električnog namještanja sjedala tipičnog za Mercedes.

Središnja konzola uokvirena bojom ružičastog zlata kao da lebdi: snalazi se bez mehaničkih upravljačkih elemenata i opremljena je elementima osjetljivima na dodir. U skladu s kontrolama na dodir na upravljaču, vozač i tamo jednim prstom upravlja automatskim klima-uređajem i sustavom informiranja i zabave.

EQ: novi brand e-mobilnosti.

Logotip novog branda proizvoda Mercedes-Benza za električnu mobilnost.

EQ: novi brand e-mobilnosti.

Studija „Concept EQ“ bliska seriji pruža uvid u arhitekturu električnih vozila na baterije koja je neovisna o modelu. Dieter Zetsche: „Električni smart je 2007. godine bio pionir električne vožnje. Sada pokrećemo promjenu. Spremni smo za početak električne ofenzive kojom ćemo pokriti sve segmente vozila, od kompaktne do luksuzne klase.“

Nadolazeći modeli utjelovljuju ono bitno u modernoj električnoj mobilnosti – spoj privlačnog dizajna, iznimnog užitka u vožnji, izražene pogodnosti za svakodnevnu primjenu i maksimuma sigurnosti koji odlikuje sva vozila izumitelja automobila.