SL Roadster

Turneja: čarobna vožnja SL-om u Kaliforniji.

SL Roadster

Turneja: čarobna vožnja SL-om u Kaliforniji.

Mercedes-Benzov SL starta s bezvremenskim izgledom i poboljšanom tehnologijom. Vrijeme je za prvu vožnju okupanu suncem – vežite se. California here we come!

Prema suncu. S modelom SL.

Uz varijabilni krov ni tamni oblaci iznad Tihog oceana više nisu strašni – u slučaju potrebe se Mercedes-Benzov SL u manje od 20 sekundi pretvara iz kabrioleta u kupe.

Prema suncu. S modelom SL.

Uvijek privlači poglede. Briljant plavi lak, aerodinamična karoserija s AMG dizajnom A-krila i prednjim spliterom u boji vozila. To upućuje na sportske gene koji se nalaze i ispod karoserije modela SL 500 u kojem upravo prelazimo granicu grada Santa Monica. Suveren V8 biturbo motor osigurava snažan potisak. Da bi vožnja u zavojima bila zabavna, tu je sofisticirani koncept podvozja, no više o tome kasnije.

Ubrzavamo SL na putnu brzinu i vozimo autocestom duž obale Tihog oceana. Želimo znati što nam SL može ponuditi.

Mercedes-Benz SL 500: potrošnja goriva, prosjek: X,X l/100 km, emisije CO2, prosjek: XXX g/km<p>Navedene vrijednosti izračunate su pomoću propisanog mjernog postupka. To su „izmjerene vrijednosti CO2 koje su dobivene ispitivanjem vozila u skladu s NEDC-om” u smislu čl. 2. br. 1 Provedbene uredbe Komisije (EU) 2017/1153. Podaci o potrošnji goriva izračunati su na temelju tih vrijednosti. Potrošnja struje izračunata je na temelju Uredbe 692/2008/EZ.</p>

„U toplesu“ kroz Kaliforniju – postoji li išta ljepše.

Pacific Coast Highway 1 vodi Mercedes-Benzov SL Roadster duž Tihog oceana kroz sunčanu Kaliforniju.

„U toplesu“ kroz Kaliforniju – postoji li išta ljepše.

Pred nama je Pacific Coast Highway 1. Pruža slobodu na asfaltu usred grandioznog krajolika: s lijeve strane nalazi se Tihi ocean čiji valovi danas nježno zapljuskuju stijene. S Point Mugua, našeg polazišta, pogled pada na nepreglednu površinu mora. Odavde do Havaja udaljenost je gotovo 4000 kilometara zračne linije. S desne strane uzdižu se strme kalifornijske stijene.

Varijabilni krov Mercedes-Benzovog modela SL Roadster u slučaju potrebe otvara se i zatvara za manje od 20 sekundi.

Vozimo nekoliko kilometara duž obale, a zatim konačno stiže veliki trenutak: prve sunčane zrake padaju na SL. Otvaramo varijabilni krov i duž obale Tihog oceana putujemo „u toplesu“ dok nas prati V8 motor koji nas u DYNAMIC SELECT programu vožnje „Sport“ nagrađuje svojim sportskim zvukom. Žmarci su zajamčeni.

Roadster za gospodu.

Roadster za gospodu.

Prvi kilometri autoceste su iza nas. Dok posljednje vile Malibua nestaju u retrovizoru, beskrajno uživamo u opuštenoj vožnji na otvorenom. SL se na ovoj dionici ponaša kao pravi roadster za gospodu: karakteristika podvozja može se prilagoditi pomoću ukupno pet programa vožnje DYNAMIC SELECT, ovisno o želji i raspoloženju – i stanju na cesti, naravno. Prebacujemo u program vožnje „Comfort“ – SL se još uvijek ponaša sportski, no u usporedbi s modusom „Sport“ ili „Sport Plus“ pruža osjetno veći komfor. Male i srednje rupe na cesti – kojih nije pošteđen ni Pacific Coast Highway 1 – podvozje podnosi bez problema.

V8 biturbo motor također mijenja svoje karakteristike u različitim programima vožnje koji osim podvozja i motora utječu i na karakteristike mjenjača i upravljanja. Za početak ostajemo u modusu „Comfort“ pri čemu nas oduševljava iznimno tihi rad motora.

Na autocesti Pacific Coast Highway 1 briljant plavi Mercedes-Benzov SL Roadster s opcionalnim kotačima od lakog metala dimenzija 19'' u izvedbi s višestrukim krakovima potpuno je u svom elementu.
Otvori za zrak na poklopcu motora Mercedes-Benzovog modela SL Roadster također svjedoče o snazi koja se pod njima krije.
Visokotonski zvučnik Bang & Olufsen® s tehnologijom akustične leće, „Acoustic Lens Technology“, na armaturnoj ploči vizualno i zvučno zaokružuje otmjeni interijer Mercedes-Benzovog modela SL Roadster.
Strma rešetka hladnjaka Mercedes-Benzovog modela SL podsjeća na legendarni trkaći automobil 300 SL na utrci Panamericana.

Sportaš, kabriolet, roadster: SL.

Briljant plavi Mercedes-Benzov SL Roadster s opcionalnim kotačima od lakog metala dimenzija 19'' u izvedbi s višestrukim krakovima vozi uz obalu Tihog oceana u Kaliforniji.

Sportaš, kabriolet, roadster: SL.

Prije nego krenemo u lov na zavoje, stajemo na parkiralište i uzimamo kratku stanku. Vrijeme za inventuru. Novi SL vizualno je promijenjen uz oprez, ali iznimno djelotvorno: jedinstvena rešetka hladnjaka i AMG Styling iz serijske opreme znak su raspoznavanja i privlače poglede. Dva ispupčenja powerdome na poklopcu motora svjedoče o sportskim genima roadstera pred koje je stavljen veliki zahtjev: ujedinjuje karakteristike elegantnog roadstera i dinamičnog kupea. Njegovom ultimativnom zahtjevu za sportskim karakterom i estetikom udovoljava i unutrašnjost: njegovo središte čini praktičan vrhunski trokraki sportski upravljač. Brzina i broj okretaja mogu se u bilo kojem trenutku savršeno očitati pomoću kombiniranog instrumenta u optici 2 cijevi.

Kad zavoji stvaraju ovisnost.

Briljant plavi Mercedes-Benzov SL Roadster s opcionalnim kotačima od lakog metala u izvedbi s višestrukim krakovima vozi autocestom Pacific Coast Highway 1.

Kad zavoji stvaraju ovisnost.

Dovoljno smo krstarili. Sad puštamo SL s uzice, kad god to dozvoli ograničenje brzine, i čvršće hvatamo praktičan sportski upravljač. Deer Creek Road je zavojita dionica s visinskom razlikom od otprilike 300 metara koju SL jednostavno preleti zahvaljujući svojem biturbo punjaču, a pritom ima još dovoljno rezerve snage da vozača pritisne duboko u sjedalo i izmami mu osmijeh na lice kad prolazi serpentinama.

Upravljanje individualnim ponašanjem u vožnji jednim dodirom uz DYNAMIC SELECT u središnjoj konzoli Mercedes-Benzovog modela SL Roadster.

U naš imaginarni dnevnik vožnje dodatno zapisujemo: izvrsna bočna potpora u otmjenim kožnim sjedalima također je dio serijske opreme. Nije serijska oprema, ali se itekako preporuča za meko prolaženje zavojima – podvozje Active Body Control s funkcijom naginjanja u zavojima.

Kad se prekidač sustava DYNAMIC SELECT postavi na „Curve“, SL se aktivno naginje u zavoj čime na putnike djeluje manje G sile, a podvozje postaje komfornije. Ovo potonje je prednost imajući na umu rupe na cesti koje vrebaju osobito na tom posljednjem dijelu dionice.

Simfonija užitka u vožnji.

Pacific Coast Highway 1 za briljant plavi Mercedes-Benzov SL Roadster predstavlja više zadovoljstvo nego izazov zahvaljujući podvozju Active Body Control u dodatnoj opremi.

Simfonija užitka u vožnji.

„Turbo rupe“ su za vozača SL-a strana riječ baš kao i neugodni prekidi prilikom prebacivanja stupnjeva prijenosa: prebacujemo se u naš omiljeni program vožnje „Sport Plus“, a automatski je mjenjač 9G-TRONIC, u ovom modusu izoštren, mijenja stupnjeve prijenosa gotovo bez zadrške. Ostatak simfonije užitka u vožnji u modelu SL komponira prerađeni čelični ovjes podvozja.

Dok na autocesti nudi potreban komfor, pri sportskoj vožnji u zavojima ističe se sportskom čvrstoćom zahvaljujući svojim kontinuirano namjestivim amortizerima, a vozaču u svakom trenutku daje dovoljno povratnih informacija – to vrijedi i za upravljanje u modusu „Sport Plus“ koje pruža još izravniji osjećaj zbog izmijenjene potpore upravljanju.

Spokoj iznad Tihog oceana.

Spokoj iznad Tihog oceana.

U nekom su trenutku svladani svi zavoji ceste Deer Creek Road. Skrećemo na zabačeno šljunčano parkiralište. Ovdje gore, visoko iznad Tihog oceana, prva vožnja u SL-u dobiva dostojanstveni kraj. A dok sunce nestaje iza horizonta, preostaje nam još trenutak za razmišljanje o upečatljivim voznim performansama SL-a. Možda postoje radikalniji sportaši.

Ali SL je strastven, kultiviran i sportski – on je podjednako estet i atlet, a upravo to očarava.

Zalazeće sunce u Kaliforniji naglašava bezvremensku siluetu Mercedes-Benzovog modela SL.
Markantan izraz lica Mercedes-Benzovog modela SL s prednjim svjetlima u LED tehnologiji osvaja jedinstvenim dnevnim i noćnim izgledom u kalifornijskom sutonu.
Markantan izraz lica Mercedes-Benzovog modela SL s prednjim svjetlima u LED tehnologiji osvaja jedinstvenim dnevnim i noćnim izgledom.